+Menú
ES | VA | EN

Projectes solidaris

imagen_aire_cms

MARXA SOLIDÀRIA

Un dels compromisos i pilars del nostre Col·legi és la Solidaritat. Sí, amb majúscula, perquè el nostre deure és ajudar a qui ho necessita segons el camí que marca la nostra Fe.

Fa uns anys, des d'una tutoria va sorgir la idea d'apadrinar  un xiquet. La iniciativa va eixir dels propis alumnes  i no ens va semblar malament, per la qual cosa ens vam posar a la feina contactant amb una ONG que treballa en l'apadrinament. Cada alumne que volia participar posava 3€ al mes, i els diners els ingressava el delegat de classe en el compte bancari que ens va donar l'ONG.

Vam estar quatre anys així fins que, un curs a principis de setembre, el pare Antonio Gómez Gamero, coneixedor del que féiem i després d'un viatge a Paraguai, ens va suggerir la possibilitat de canalitzar l'ajuda cap al barri de El Bañado en la capital Asunción. Començàrem  la col·laboració a través del pare Antonio, que s'encarregava d’enviar-li al pare Pedro Velasco el que podíem recaptar.

En aquest context, el grup Endavant, de l‘MJD, va iniciar uns sopars solidaris, que es feien en el Col·legi, amb l'objectiu de recaptar fons per a ajudar als necessitats. Servisca com a exemple, l’ajuda a Haití després del terratrèmol de 2010.

Es va continuar col·laborant des de la tutoria amb El Bañado i, pel seu compte, es continuaven fent sopars solidaris, fins que en el curs 2017-2018 pensem que seria bo estendre aqueixa col·laboració a tota la comunitat educativa. Va ser així quan va sorgir la idea de la Marxa Solidària, idea que va partir d'un grup de professors que va decidir prendre les regnes del projecte i treure’l al carrer. Es van fer moltes propostes, entre elles la idea de realitzar alumnes, famílies, amics, coneguts i professors una marxa lúdica i festiva pel jardí del Túria. La idea de la marxa era integrar a tots, sense cap mena de distinció, tots iguals per una causa comuna: ajudar al necessitat. Per a això, comencem a treballar i, no sense dificultats, el dia 5 de maig de 2018 es va fer realitat amb el lema “No et quedes a casa. Vine-te’n de marxa pel Bañado Tacumbú”. Vam tindre l'oportunitat de comprovar com es va bolcar la societat per a ajudar-nos en la causa, i gràcies a aqueixa col·laboració la marxa va ser un èxit.

La del 5 de maig de 2018 va ser la primera. El nostre objectiu i il·lusió és que se’n celebren moltes més perquè, desgraciadament, hi ha molts que necessiten l'ajuda dels qui tenen la sort de viure en un món diferent. Per això, no ens podem quedar a casa i hem de participar en la marxa solidària.

imagen_aire_cms

CONCERTS SOLIDARIS

Prendre consciència de les necessitats que poden  tindre determinades parts de la nostra societat és clau en la nostra educació. Ens farà ser conscients de com som d’afortunats i podrem aprendre a valorar una mica més el que tenim. Una bona manera d'ajudar a qui més ho necessita és treballar oferint alguna cosa que agrade a la gent i que puga pagar per això, amb la qual cosa podrem destinar-ho a una causa solidària.

Per a això, tots els anys es realitza a final de curs un concert solidari on es reflexa el treball de tot un any tant en classe de música, com en l’activitat de cor. A més, també participen joves talents de manera individual. Es tracta d’un concert amb qualitat musical on es busca entretenir  un públic variat, on gaudeixen tant els familiars com els que no ho són.

Durant el curs també es realitza un altre concert de categoria sènior, on participa personal del centre, exalumnes, alumnes més majors, pares…, amb la intenció d’oferir un espectacle diferent, carregat de talent, valentia i diversió. Així tots els membres de la comunitat educativa són partíceps en aquesta mena d'activitats. A més, és una forma més de relacionar-nos entre tots, passar-ho bé i, en definitiva, fer del col·legi una part de la nostra vida.

En aquest concert el públic tria quant vol pagar, al final del concert ells posen el preu. Això produeix una satisfacció doble en els alumnes. En primer lloc, per sentir-se útils ajudant als altres, i en segon lloc, pel reconeixement del públic a la seua labor musical. Tots els diners recaptats s'han destinat cada any al banc d'aliments en forma de menjar, bolquers i uns altres útils domèstics. Així, l'ajuda és més visual per a tots i ens assegurem que cada euro arriba en forma d'ajuda real.

imagen_aire_cms

MERCADET SOLIDARI

Els alumnes de 5é i 6é de primària preparen amb molta il·lusió tots els anys un mercadet solidari el dia de la festa del col·legi en honor a Santo Domingo de Guzmán.

Durant les setmanes prèvies realitzen diferents tipus de manualitats que després venen a un preu simbòlic a tota la comunitat educativa.

Aquest mercadet té cada any millor acollida,  tant pels pares com per  l'alumnat i hi ha una gran afluència de públic al voltant de les nombroses paradetes.

Els nostres alumnes i les nostres alumnes gaudeixen molt d'aquesta activitat ja que saben que els diners recaptats seran destinats a moltes famílies necessitades  perquè tots els beneficis van destinats al Banc d'Aliments.

En els anys en què s'ha anat realitzant, la recaptació ha anat augmentant gràcies a l'entusiasme i il·lusió que posen el nostre alumnat i professorat.

Segur que amb la col·laboració de tots continuarem ajudant a moltes famílies!

imagen_aire_cms

FUNDACIÓ GLORR

El col·legi des de fa uns anys col·labora amb GLORR Fundació, intentant inculcar i fomentar valors humans per a reduir la desigualtat i pobresa que pateix la població infantil al nostre país, afavorint així la seua escolarització i integració en l'entorn escolar.

Durant les campanyes de recollida de peces de vestir, calçat, mantes, etc…, que efectuem en part del territori nacional, tenim la gran sort de poder compartir informació sobre els problemes actuals relacionats amb l'educació, transport, menjadors, material escolar, etc., els quals ens donen bons consells i idees per a millorar el nostre treball.

imagen_aire_cms

DIA DE LA LEUCÈMIA

Posar-se en lloc de l'altre, prendre consciència de les necessitats dels altres i fomentar el desig de col·laborar són aspectes fonamentals que el col·legi Dominics posa en pràctica per a fomentar un esperit solidari en els alumnes.

Una de les activitats que proposa el col·legi és celebrar el Dia de la Leucèmia Infantil que té una gran acollida per part de tota la comunitat educativa.

Consisteix a recaptar fons que van destinats a una Beca per a la investigació que la Fundació Unoentrecienmil atorga anualment des de 2014.  Per a això, treballem a l'aula els conceptes de cooperació, solidaritat i salut,  alhora  que organitzem una eixida al voltant del nostre col·le amb alumnes i professors.  Cadascun aportem 1 euro per a participar; d'aquesta manera, posem el nostre granet d'arena en aquesta causa tan especial. Aquesta experiència resulta molt gratificant per a tots.

imagen_aire_cms

GERMÀ MAJOR

En el col·legi dels Dominicos tots els alumnes de 1r EP tenen germans, encara que siguen fills únics.

Com a novetat, durant aquest any, durem a terme un projecte que fomenta una cultura de diàleg, d'escolta activa, de participació, expressió de sentiments i interés pel company, i a més enllaça amb el nostre lema del curs “Fent col·le - Caminant junts”.

El canvi d'Infantil a Primària suposa un gran pas per a aquests xicotets estudiants. Per això, a cada alumne o alumna de 1r EP se li assigna un germà major de 6é EP a principi de curs i realitzen diferents activitats junts, convertint-se en referents i figures de suport per a ells.

Es realitzen activitats al llarg del curs, establint així llaços d'unió que segur duraran molts anys.

Les dinàmiques que fan són:

  • Ensenyar el col·legi.

  • Ajudar amb la motxilla.

  • Jocs al pati.

  • Entrevista per a conéixer-se millor.

  • Activitats científiques (La cèl·lula).

  • Conte de nadal.

  • Papiroflèxia.

  • Carta als Reis Mags.

Aquesta activitat innovadora està sent molt gratificant per a tots, hem aprés molt junts i ho estem passat molt bé.

Esperem continuar durant molts anys.